Videó stratégia a közösségi médiában 2021

Cikksorozat részei:

00: Bevezető. Így használd a videót a közösségi média stratégiádban 2021-ben.

A közösségi médiában megjelenő videó egy nagyszerű eszköz arra, hogy kapcsolatot alakíts ki a követőiddel. Fontos leszögezni, hogy minden platformnak megvannak a maga sajátosságai ezeket pedig helyesen kell használni.

Ebben a cikksorozatban azt fogod megtudni:

-Hogyan használd helyesen a videókat, a különböző közösségi oldalakon.

-Mik a technikai beállítások trükkjei, 

 -Különböző példákat, ötleteket kapsz arra vonatkozóan , hogyan használd ki a videókban rejlő lehetőségeket.

2021-re hihetetlen eszköztárunk van, amelyet közösségi oldalainkon szolgálatunkba állíthatunk.

Például: megoszthatunk szöveget, emojikat, GIF-eket , képet és videót.

Az utóbbi pedig mind közül a legkiemelkedőbb. kevesen használják(még), izgalmas és tökéletes eszköz arra, hogy átadjunk és közvetítsünk érzelmeket.

A közösségi média videok legnagyobb előnye, hogy a nézői személyesen kapcsolódnak a posztot létrehozó alkotóval. A videó képes lehet arra, hogy arcot adjon az arctalan multinak. Gondolj csak bele ki áll a Tesco mögött (nem tudom, pedig amennyiben egy szimpatikus ember lenne a tulajdonos lehetséges, hogy többet vásárolnék ott. A lehetőségek nem merülnek ki ebben, vágyat ébreszthetünk egy új termék piacra hozatalakor, vagy megkönnyíthetjük az ügyfélszolgálatunk, vagy az értékesítő csapatunk munkájátSajnos pont a platformok és a lehetőségek sokszínűsége miatt nincs egyszerű dolgunk 2021-ben.

Minden közösségi média oldalnak megvannak a sajátos „szabályai”. Technikai, kulturális életkori, tematikai. Így rengeteg dolgot kell egyidőben észben tartanunk, hogy felébresszük a közönség étvágyát a videónk tartalmának megtekintésére.Tudom mire gondolsz, szinte lehetetlen időben és erőforrásban az, hogy minden platformra egyesével releváns videó tartalmat készíts. 

A legjobb tanácsom az, hogy olvasd végig ezt a cikksorozatot és válaszd ki ez alapján, hol éri meg a legjobban számodra megjelenés.

A közösségi média videok legnagyobb haszna:

Ha bármilyen formában is de jelen vagy a közösségi oldalakon, megfontolandó számodra, hogy rendszeresen posztolj videós tartalmakat. Egy felmérés bizonyítja, hogy a videok 12X több megosztást generálnak, mint a szövegek és a képek összesen. Ha veszed a bátorságot, hogy élőben jelentkezz be, akkor az emberek jellemzően 3x tovább fogják nézni. Ezek hihetetlen számok egy kis extra erőbedobásért cserében.

Nézzünk meg tehát néhány konkrét számot a közösségi média videok világából, amelyeknek téged is érdekelnie kell(ene):

-A vállalkozások 93%-a nyilatkozta azt, hogy új ügyfeleket szereztek videókon keresztül a közösségi média oldalakról

-A vásárlók 54% szeretne jobban megismerkedni a céggel videókon keresztül, mivel ez a kedvenc média típusuk a céges repertoárból.

Technikai sajátosságok a videókra vonatkozóan:

Minden oldal különbözően kezeli ezt a média formátumot. Egyetlen hasonlóság a képernyő felbontás az úgynevezett szélesvásznú formátum támogatása, amely 1920×1080 pixel, és itt a hasonlóságok végére is értünk kb.

Következő cikkünkben elkezdjük a közös utazást a közösségi média videók underground világába.

Tarts velünk, mert aki lemarad az kimarad!

01: YouTube videó az engedékeny

YouTube a világ második legnagyobb közösségi oldala, és a második legnagyobb keresője, és az egyetlen hely, ahol a kommunikáció elsődleges formája a videó.

Ha csak most szeretnél fejest ugrani a videós „közösségi médiázás” világába, ez a neked való hely, mivel ez a legengedékenyebb platform, mint közül. Megoszthatod itt egy korábbi anyagod videó formában. Tökéletes otthona a céges „hájp” tartalmaidnak, vagy a webinárjaidnak vagy egyéb eseményeid közvetítésének.

Nézzünk is egy klassz példát:

Skype-oltál már az űrből? Én sem, de a mai világban akár ez is lehetséges lenne.

Amúgy ez a kis videó díjat nyert a legjobb videomarketing tartalom kategóriában 2019-ben, amit meg is értek, mivel engem személy szerint odaszögezett a képernyő elé.

Amikor videós tartalmat tervezel a YouTube-ra készítsd úgy a videót, hogy egy problémára adjon megoldást, amelyre a YouTube-on keresgélők ráakadhatnak.

Ne felejtsük, hogy a felhasználók a Google keresgélés közben is simán rábukkanhatnak a videónkra. Mivel a Google tulajdonában áll a YouTube igy a videók kiemelt helyen szerepelnek a találati listán.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy milyen típusú címekre keresnek gyakran az emberek?

Nézzünk néhány példát, ami bejött eddig:

Hogyan. Legjobb megoldás (egy problémára). Legegyszerűbb. Teszt. Értékelés és sorolhatnám a végtelenségig a címeket.

💡 Tipp:

Készíts egy videót a YouTube- üzleti csatornádra, amiben elmagyarázod miért jött létre az oldal, mit old meg, milyen kérdésekre keresi választ. Ez legyen az első, amivel a látogató találkozik.Szentelj időt arra, hogy a videóidat listákba rendezed, így több mint egy videót tudnak a látogatok megtekinteni az őket érdeklő témákban. Egy látógatóból ezzel a trükkel könnyen lesz többszörös videó megtekintő.

🔧 YouTube video specifikációk:

Személyesen a korábban említett szélesvásznú, azaz 1920×1080 pixeles felbontást javaslom.

(de a YouTube elég elfogadó a többi formátummal is, nem fog az itt működő algoritmus háttérbe szorítani más formátumú videót sem)

🎬 Milyen tartalmak gyártását fontolnám meg a helyedben a YouTube-on?

Tartalmak a céges csatornára:

Töltsd fel,” hogyan csináld videókat”, termékvideókat, „demó tartalmakat” amiben ízelítőt adsz egy termék vagy szolgáltatás kapcsán, és webinárokat.

Streamelj: Amikor valami újdonsággal állsz elő, új terméket vezetsz be, adj interjút vagy mutasd be azt hogyan készül a terméket szolgáltatásod.

YouTube videó hirdetés? Naná, ezeket imádni fogod!

Nézzük milyen lehetőségeink vannak:

  • „Discovery” kampány videók– 2.9milliárd megcélozható internet felhasználó
  • Ezzel biztosan találkoztál már és felidegesített, de a célját közben elérteaz úgynevezett „bumper” hirdetés, azaz nem átugorható, videóba ágyazott hirdetések, amely az elött a videó elött jelenik meg, amit megszeretnél nézni. Mindössze 5 másodperc időtartamú, arra való hogy egy igazán fókuszált üzenetet eljuttass a leendő ügyfeleidnek
  • „outstream”avagy nem beágyazott hirdetések, ezek a hirdetések csak mobilon vagy táblagépen jelennek meg, azzal növelik a márka ismertségét, hogy a YouTube-on kívül is megjelennek.

Tanulj a legjobbaktól ebben a videóban megismerhetsz egy céget, akik élőben tartanak termékbemutató videókat.

Tökéletesen használják ki a lehetőségeket, hogy nézőiket odaszögezzék a kijelző elé.

 

02: Facebook videó a kihagyhatatlan

🎬A második legnagyobb videó megosztó közvetlenül a YouTube után: Itt azonban eltérő taktikát kell alkalmaznunk a magas elérés érdekében. A YouTube mindent
mindenkinek elérhetővé tesz, míg a Facebook alapértelmezett beállítás alapján (amennyiben nem hirdetünk) csak a követőinknek/barátainknak, és az Ő
barátaiknak, mutatja meg az általunk posztolt tartalmat. 
Fontos megjegyezni, hogy a Facebook felhasználók, alapvetően jobban érdeklődnek a szórakoztató és a probléma megoldást kínáló tartalmak iránt.

Azok a videók fognak jól működni itt, amelyek az érzelmekre hatnak, mint a felhasználói történetek,meglepő tények, vagy a meghökkentő képi világ.

Tanulj a legjobbaktól:

Amellett, hogy más videó típusokat is közzé tesz a Facebook-oldalán, a Marketo marketing-automatizáló szoftvercég,a Facebook Live Video segítségével közvetítette a nyitó ülést az Adobe csúcstalálkozóról.Amely igencsak jó döntésnek bizonyult a gyakorlatban is

https://fb.watch/8siigPctFE/

Másik nagy különbség amire figyelned kell:

Az emberek 85%-a néz videóstartalmakat a Facebookon, azonban nagyon fontos, hogy ezt hang nélkül teszi. Tételezzük fel, hogy velünk ellentétben ezek az emberek
hajlandóak arra, hogy családi körben vagy egy irodai környezetben mondjuk egy zoom meeting során is facebookoznának. Hogyan teszik mindezt? naná, hogy hang nélkül 😀

Ne felejtsünk el feliratozni, a videóinknak kell működnie akár hang nélkül is….Persze klasszak a hangeffektek, nem beszélve a saját hangunk szépségéről is , de
tartsuk észben hogy enélkül is működnie kell a videóinknak…
Pörgessük fel a videónkat azzal a kis trükkel, hogy „négyzetes” formátumban töltjük fel ezeket, ezzel 78%-kal több teret tudunk elfoglalni a hírfolyamban.Sose posztoljunk linket, mindig posztoljuk a teljes videót a hírfolyamba, fontos, hogy kedveskedjünk a Facebook algoritmusának, amely törekszik arra, hogy a facebookon tartsa a felhasználókat.

Mindenképpen csináljuk így mivel egyes esetekben a facebook oldalára ezzel a módszerrel feltöltött videók 530%-kal több elértést kaptak.

🔧 Video specifikációk:

Az ajánlott feltöltési méret 1280x 720 pixel, de ezen kívül sok egyéb specifikációt is észben kell tartanunk.

Facebook 360 fokos videó: 4096×2048 px és 2:1 képarány

“In-stream” videó hirdetés: 1280×720 pixel

Facebook Messenger videó hirdetés: 1280×720px

“Körhinta” videó hirdetés: 1080×1080 pixel

Galéria videó hirdetés: 1200×628 px

Slideshow videó hirdetés: 1280×720 px

🎬 Facebook videó ötletek:

Töltsd fel a videókat a hivatalos facebook oldaladra:

Posztolj inspirációs videókat,érzelmekre ható videókat, felvételeket a cég által lebonyolított eseményekről, oktatásokról, ügyfeleid videós visszajelzéseit munkádról, reklámjaidat.

Adj hozzá borítóképet a céges oldaladhoz, legyen ez az első, amit látnak az oldaladra érkezők.

Használd ki a facebook történetekben rejlő lehetőségeket:Rövid bejelentkezések, frissítések, gondolatok, események, fejlesztések

Streamelj! Eseményeket, interjúkat, vagy egy új termék indítása körüli műhelytitkokat.

Hirdess:
“In-stream,Facebook Messenger, “Körhinta”, Galéria, Slideshow videó hirdetés

Tanulj a profiktól:

Felhő technológiát alkalmazó platform a Tradeshift, borító videóját csekkold le mindenképpen, mert ez kiemelkedően jó példája annak, hogyan lehet bemutatni azt, hogy mivel foglalkozik a céged a látogatók számára.

https://www.facebook.com/Tradeshift/